Hyppää sisältöön

Selvitys: Asunnot aiempaa turvallisempia, terveellisempiä ja ympäristöystävällisempiä – ja pienempiä (ym.fi)

© Riku Lumiaro

Tiedote 15.9.2021 ympäristöministeriö
VTT selvitti, miten uudet asunnot ovat muuttuneet 15 vuodessa. Rakennusten turvallisuus, terveellisyys ja energiatehokkuus ovat parantuneet. Pienten asuntojen rakentamisella on vastattu kasvaneeseen kysyntään, mutta vähentyneiden asuinneliöiden vuoksi koteja on entistä hankalampi muuntaa erilaisiin tarpeisiin.

Kansainvälistä maisemapäivää juhlitaan 20.10. – osallistu valokuvakampanjaan tai -kilpailuun (syke.fi)

Kylän raitti Pohjanmaalla
Purmon keskusta Pohjanmaalla. © Tapio Heikkilä

Tiedote 6.9.2021 Suomen ympäristökeskus SYKE
Lokakuussa vietetään kansainvälistä maisemapäivää, ja sitä juhlistetaan Suomessa edellisvuosien tapaan kaikille avoimella valokuvakilpailulla, ohjatuin maisemakävelyin sekä jo tänään käynnistyvällä valokuvakampanjalla.

Kysyttyä nyt

Suunnitteletko rannan ruoppausta?

Järveä ruopataan.
© Sami Moilanen

Jos suunnittelet tulevalle syksylle, talvelle tai ensi keväälle rannan ruoppaustöitä, muistathan tehdä ilmoituksen ELY-keskukselle ja vesialueen omistajalle. Tee ilmoitus vähintään 30 vuorokautta ennen töiden aloittamista. Ruopata voi pääsääntöisesti 1.9.–30.4. välisenä aikana. Suojelu-, Natura- ja muilla linnuston kannalta merkittävillä alueilla työaika on 1.10.–31.3. Ruoppaus saattaa vaatia myös aluehallintoviraston lupaa. Ohjeita ja linkin sähköiseen lomakkeeseen löydät Rannan ruoppaus -sivulta.

Rahoitus ja avustukset

Yrityksille ja tutkimukseen tarjolla 40 miljoonaa euroa rakennetun ympäristön vähähiilisten ratkaisujen kehittämiseen – ensimmäinen rahoitushaku käynnissä (ym.fi)
Ympäristöministeriö ja Business Finland ovat käynnistäneet Vähähiilisen rakennetun ympäristön ohjelman, jonka kautta tuetaan vuosina 2021–2023 yhteensä 40 miljoonalla eurolla suomalaisia yrityksiä ja tutkimusorganisaatioita rakennetun ympäristön vähähiilisyyden edistämisessä. Vuonna 2021 myönnettävän rahoituksen hakemus on jätettävä viimeistään 15.10.2021 ja vuoden 2022 rahoituksen viimeistään 31.3.2022.

Ympäristöministeriö myöntää tukea maakuntien ilmastotyölle ‒ avustushaku nyt auki (ym.fi)
Ympäristöministeriön Kuntien ilmastoratkaisut -ohjelma avaa avustushaun kuntien ilmastotyötä tukeville maakuntien ilmastohankkeille. Hakuaika 16.8.–1.10.2021. Kokonaisuudessaan avustusta on suunniteltu jaettavan noin 1,5 miljoona euroa.

Avustus pientalon öljylämmityksestä luopumiseksi (ely-keskus.fi)
Ympärivuotisessa asuinkäytössä olevien pientalojen omistajille on tarjolla valtionavustusta öljylämmitysjärjestelmän poistamiseen ja öljylämmityksen korvaamiseen muilla lämmitysmuodoilla.

Vesitilanne

Vesitilanne ja ennusteet

Sateet ovat nostaneet paikoin jokien pintoja Pohjois-Pohjanmaalla (17.9.) Lue lisää

Valunta Tulvatilanne

Valunta / Tulvatilanne

Valunta Tulvatilanne

Ilmastodieetti-laskuri

Suomen ympäristökeskuksen kehittämä Ilmastodieetti auttaa tunnistamaan, mistä arjen hiilijalanjälki syntyy ja miten sitä voi pienentää. Laske oma ilmastovaikutuksesi Ilmastodieetti.fi:ssä.

Vesijalanjälkilaskuri

 

Arvioi oma vesijalanjälkesi uudella laskurilla (Vesi.fi)
Vesijalanjälkilaskuri havainnollistaa vedenkulutuksen painopisteet ja auttaa vähentämään kulutusta. Laskurin avulla voi selvittää sekä kotona käytetyn veden että tuotteisiin ja palveluihin sisältyvän veden määrää.

Järvi-meriwiki

Tutustu Järvi-meriwikiin ja ilmoita omat havaintosi
Tänä vuonna 10 vuotta täyttävä Järvi-meriwiki on kaikkien vesien ystävien kohtaamispaikka! Löydä oma lähivetesi, tutustu havaintoihin ja täydennä tietoja omilla kokemuksillasi. Kesällä kaivataan erityisesti havaintoja sinilevästä.

Uusia julkaisuja

Luonnon kirjo -uutiskirje 3/2021 (luonnonkirjo.fi)
Luonnon kirjossa kerrotaan Suomen luonnon päivän viettämisestä 28.8., luontotyyppiseurannan kehittämisestä, kansainvälisistä biodiversiteettineuvotteluista ja EU:n biodiversiteettistrategian valmistelusta, soidensuojelusta, vieraslajien hävittämisestä eli Soolotalkoot-kampanjasta, kotimaisen kalankäytön edistämisestä ja kalastuslupien myynnistä, Luontolahja-kampanjasta, metsäsertifiointikriteereiden päivittämisestä.

Ympäristöasioiden asiakaspalvelu

Y-ASPA1.png p. 0295 020 900
ma–pe klo 9–16, pvm/mpm
chat ma–pe klo 12–15

ympariston.asiakaspalvelu(at)ely-keskus.fi

ELY-keskusten ja aluehallintovirastojen ympäristöasioiden asiakaspalvelu opastaa asioiden vireillepanossa, neuvoo ymparisto.fi-verkkopalvelun käytössä ja vastaa kysymyksiin ja palautteisiin.