Hyppää sisältöön

Vesitilanne ja ennusteet

paikkakohtainen vesitilanne

Uudet vesitilannekartat löydät  vesi.fi:n karttapalvelusta. Sivustoa tuottavat SYKE, Ilmatieteen laitos ja Tulvakeskus yhteispalveluna yhteistyössä vesialan asiantuntijaorganisaatioiden kanssa.

Lumikuorma

Lumen vesiarvo / Lumikuorma

Selite

 

 

Lunta koko maassa, Lapissa  paikoin tavallista vähemmän (23.2.)

Helmikuun lopussa lunta oli Etelä- ja Länsi-Suomessa pääosin 50–100 kg/m 2 ja Keski-Suomessa sekä Itä-Suomen ja Pohjois-Pohjanmaan eteläosissa 100 kg/m2. Kainuussa lunta on 120 – 190 kg/m2, lumisimpana paikkana Hyrynsalmen Paljakka. Lapissa lumikuorma vaihtelee 70 – 150 kg/m2, Inarin – Utsjoen seudulla lunta on ajankohdan keskiarvoon verrattuna n. 40 mm eli 40 kg/m2 vähemmän.

SYKE ja Tukes varoittavat isojen hallien kattojen lumikuormariskeistä (tiedote 14.1.2021)

Lumilinjahavainnot tehdään kerran kuukaudessa ja lumen sulamisjaksolla kaksi kertaa kuukaudessa.

Lisää lumitilanteesta

 

Lämmin sää nostaa jokien vedenkorkeuksia Lounais- ja Etelä-Suomessa (26.2.)

Lämpenevä sää nostaa etelä- ja lounaisrannikon pienten jokien vedenkorkeuksia lähipäivinä. Leuto sää helpottaa hyydetilanne Pohjois-Pohjanmaalla sekä Kymijoen alajuoksulla. Lue lisää vedenkorkeudesta tai tutustu hydrologisiin havaintoihin ja ELY-keskusten tiedotteisiin

Jääpeite ajankohtaan nähden keskimäärin 10 cm ohuempaa: useimmilla Etelä- ja Keski-Suomen havaintopaikoilla jäänpaksuus 25-35 cm, Pohjois-Suomessa yli 40 cm (22.2.)

Viime päivien pakkasjakso on vahvistanut jäätä useimmilla havaintoasemilla, mutta jääpeite on kuitenkin edelleen keskimäärin 10 cm ohuempaa kuin tavanomaisesti tähän aikaan. Edellisestä mittauskerrasta jään paksuuskasvu on muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta ollut vain muutamia senttimetrejä, joillakin mittauspaikoilla jääpeite on hieman ohentunut. Jään paksuuskasvun hidastamisen lisäksi lumipeite myös hankaloittaa heikon jääalueen näkemistä, joten jäällä liikkuessa on varmistuttava jään kantavuudesta (vähintään 5 cm teräsjäätä) omalla kulkureitillä kaikkialla Suomessa. Lisää vesistöjen jäänpaksuudesta

 

Lisätietoa

Julkaistu 23.2.2021 klo 15.55, päivitetty 26.2.2021 klo 9.45