Hyppää sisältöön
Kaisu Paulannon alias Roskajuoksijan yhden toukokuisen työmatkan tulos: 77 maskia. Lähde: Twitter, käyttö kuvaajan luvalla © Kaisu Paulanto

Roskaantumisen lisääntyminen on vakava ympäristöongelma (syke.fi)

Tiedote 18.5.2021 Suomen ympäristökeskus SYKE ja Helsingin kaupunki
Roskaantuminen ja erityisesti hitaasti hajoavien muovien kulkeutuminen ympäristöön on yhä vakavampi ja näkyvämpi ympäristöongelma myös Suomessa. Virkistys- ja ulkoilualueiden käyttö on lisääntynyt korona-aikana, mikä on kasvattanut roskien määrää ympäristössä ja lisännyt kuntien ja kaupunkien puhtaanapidon kustannuksia.

Kasviplanktonia mikroskooppikuvassa. © Kuva: Sirpa Lehtinen

Arandan seurantamatka: Kasviplanktonin kevätkukinta huipussaan Suomenlahdella ja Itämeren pääaltaalla (syke.fi)

Tiedote 18.5.2021 Suomen ympäristökeskus SYKE
Tutkimusalus Aranda teki vuotuisen kevätseurantamatkan Itämerelle 20.–30. huhtikuuta. Seurantamatkan aikana kasviplanktonin kevätkukinta oli jo huipussaan Suomenlahdella. Keväällä kasviplanktonin määrä on meressä suurimmillaan, vaikka ilmiö usein jääkin huomiotta.

Kerro näkemyksesi ja anna palautetta

Luonnon virkistyskäytön strategia tuo luonnossa liikkumisen hyödyt suomalaisten tietoon – kansalaisilta pyydetään ehdotuksia ja kommentteja

Ympäristöministeriö pyytää kansalaisilta evästystä kansallisen luonnon virkistyskäytön strategian laadintaan. Voit lähettää kommentteja 31.5.2021 saakka Otakantaa.fi:ssä. Kyselyssä voit tehdä myös omia ehdotuksia.

Kysyttyä nyt

Valkoposkihanhia pellolla.
© Ilkka Sammalkorpi

Tietopaketti rauhoitetusta valkoposkihanhesta

Valkoposkihanhien muuttoreitti on viime vuosina osin muuttunut, ja niitä pysähtyy nykyisin lepäämään suuria määriä erityisesti Pohjois- ja Etelä-Karjalan pelloille. Valkoposkihanhet ovat myös aiheuttaneet merkittäviä tuhoja viljelysmailla. Vahinkojen ja haittojen vähentäminen edellyttää monipuolisia ratkaisuja, kuten lintujen karkottamista poikkeusperusteisesti ja niille soveltuvia ruokailupaikoja, joille karkotetut linnut voivat siirtyä. Jos vahinkoja ei voida ehkäistä karkottamalla, korvataan vahinkoja. Lue lisää valkoposkihanhesta ja mitä voit tehdä viljelyvahinkojen ehkäisemiseksi.

Vesi- ja tulvatilanne

Vesitilanne ja ennusteet

Runsaat sateet nostavat pintoja Keski- ja Itä-Suomessa, Lapissa tulvahuippu lähestyy (17.5.) Lue lisää

Valunta Tulvatilanne

Valunta / Tulvatilanne

Valunta Tulvatilanne

Uusia julkaisuja

SYKE Policy Brief: Kestävä tulevaisuus rakennetaan kunnissa (issuu.com)
Tulevaisuuden elinvoimainen kunta on kestävyysmurroksen edelläkävijä. Hiilineutraalius, kiertotalous ja luontokadon pysäyttäminen on nivottava kunnan maankäytön suunnitteluun ja kaikkeen toimintaan. Arjen kestävät valinnat on tehtävä kuntalaisille helpoiksi.

Kutsumaton vieras -kampanja

Kutsumaton vieras -kampanjan espanjansiruetana, piirros.

Kutsumaton vieras -kampanja kannustaa erityisesti kotipuutarhureita ja lähiluonnon hyvinvoinnista kiinnostuneita tunnistamaan ja torjumaan haitallisia vieraslajeja elinympäristöistään. Tutustu tarkemmin lähiympäristösi haitallisiin vieraslajeihin ja ilmoita vieraslajihavainnosta osoitteessa vieraslajit.fi.

Rakentamisen päästötietokanta

Rakentamisen päästötietokanta CO2data.fi tarjoaa puolueetonta tietoa Suomessa käytettävien rakennustuotteiden ilmastovaikutuksista kuten hiilijalan- ja kädenjäljestä, materiaalitehokkuudesta sekä kierrätettävyydestä.

Ilmastodieetti-laskuri

Suomen ympäristökeskuksen kehittämä Ilmastodieetti auttaa tunnistamaan, mistä arjen hiilijalanjälki syntyy ja miten sitä voi pienentää. Laske oma ilmastovaikutuksesi Ilmastodieetti.fissä.

Ympäristöasioiden asiakaspalvelu

Y-ASPA1.png p. 0295 020 900
ma–pe klo 9–16, pvm/mpm
chat ma–pe klo 12–15

ympariston.asiakaspalvelu(at)ely-keskus.fi

ELY-keskusten ja aluehallintovirastojen ympäristöasioiden asiakaspalvelu opastaa asioiden vireillepanossa, neuvoo ymparisto.fi-verkkopalvelun käytössä ja vastaa kysymyksiin ja palautteisiin.