Vesitilanne - pohjaveden korkeus

Pohjaveden korkeus tänään

Pohjaveden korkeus Pohjaveden korkeus

 

Pohjaveden korkeus (*)

*Huomaa, että kartta esittää vesistömallin laskemia arvoja. Ne voivat poiketa mahdollisista havainnoista.

Pohjaveden pinnat yhä laskussa (21.7.)

Pohjaveden pinnat ovat yhä laskussa koko maassa kesälle tyypilliseen tapaan. Maan pohjoisosassa pinnat ovat pääosin lähellä ajankohdan keskiarvoja tai 10–30 cm niiden yläpuolella. Maan etelä- ja keskiosissa pohjavesitilanne vaihtelee muodostuman koon mukaan. Pienissä muodostumissa pinnat ovat vähäsateisen hellejakson myötä laskeneet ajankohdan keskiarvojen tuntumaan tai 10–35 cm niiden alapuolelle, paikoin matalammallekin. Suuret ja keskisuuret pohjavesimuodostumat reagoivat säätilan muutoksiin hitaammin, ja niissä esiintyykin 10–35 cm keskiarvot ylittäviä pinnankorkeuksia. Loppukesästä pintojen lasku yleensä hidastuu, kunnes syyssateet kääntävät pinnat taas nousuun.

Maankosteustilanne on maan pohjoisosassa ja Pohjanmaalla pääosin ajankohdalle tyypillinen. Muualla maan keskiosassa, maan eteläosassa sekä osassa Käsivarren Lappia maankosteustilanne on enimmäkseen vähävetinen. Ennusteiden mukaan maan etelä- ja keskiosissa esiintyy vähävetisyyttä vielä loppukesän ajan, mutta syksyä kohden maankosteus lisääntyy, jolloin pohjavettäkin pääsee taas muodostumaan. 

Valtakunnallinen pohjavesiseuranta antaa yleiskuvan pohjavesien korkeuksista

Seurantaverkosto on harva ja siksi on tärkeää huomata, että tilanne voi vaihdella paljonkin paikallisista olosuhteista riippuen. Paras paikallinen pohjavesitieto löytyy vesilaitoksilta, vesiosuuskunnilta sekä kaivon käyttäjiltä. Valtakunnallisia seurantatietoja päivitetään kaksi kertaa kuukaudessa, koska pohjaveden pinnankorkeuden muutokset ovat yleensä hitaita.

Lisätietoja

Julkaistu 21.7.2021 klo 12.06, päivitetty 21.7.2021 klo 12.06